TCG Forum 集玩卡論壇

搜索
熱搜: M15
查看: 3824|回復: 10

[[魔法新聞]] EDH的問與答與及我對EDH的一點分享

大魔法師★★

社區居民

我相信有不少未接觸EDH的朋友對EDH都有以下的感覺:
    [li]EDH!!??貴到飛起啦!
    [/li][li]什麼都只下一張,仲要100張?齊齊來TOPDECK?[/li][li]Casual Format啫,洗唔洗咁spike啊?[/li]

還有好多好多問題,我分享一下我的睇法:
    [li]EDH的起始COST的確唔講得笑,由300大元到13000大元都可以,不過如果你能夠堅持只組一套牌組,每有新系列才加入新元素,你每系列收的牌一定比你是T2玩家時收的牌平宜得多!而在保值角度而言,EDH的牌一般都比T2來的保值,因為EDH可保存的時間長好多。[/li][li]的確在CARD DRAW機率而言,EDH比其他FORMAT都低很多,不過由於有豐富的資源下(CARD POOL大),其實如果你希望針對某一至兩張卡上手並不困難,而EDH有趣的地方是因為CARD POOL大又每樣落一張,你的DECK可以有更多的變化,與及可以實踐在其他FORMAT上不可能出現的組合技!(無錯,我喜歡!)[/li][li]我都覺得EDH應該可以實踐多一些你平時不能實踐的夢想組合,不過,現實中你的對手不一定與你有共同的想法,而我會給你以下的建議:A, 我就要用嘻嘻DECK打羸你,要你睇住我嘻嘻你(我調整中的全知全能DECK就是這樣)!B, 你咁SPIKE,我同TIMMY玩算了。(迷之聲:逃避不是解決方法喎?)[/li]

當然啦,每個人都帶著不同的心情玩MAGIC,我只想希望你明白其中一個EDH PLAYER的想法!如果問題組DECK什麼的,無問題,唔好介意有時我的建議比較另類!希望各位EDH玩家玩的開心! ^_^

Skymen Vilson
回復

魔法師★

社區居民

對我來說:
1.edh呢個format 卡貴反而唔係問題,而係有啲卡相當之難搵......
2.99張嘅deck,由於有大量tutor,所以其實問題我覺得反而係有player 每次也只會挑一張指定牌,去殺人,打99次,99次都係一模一樣,咁樣不如打standard(例1:我有朋友tutor demon挑time warp,見證人執time warp,之後copy witness,連打幾turn gg)
3.一個砌來只是為了贏的deck,我識砌,不過我唔會去砌,因為會失去edh的意義.不過香港有幾多人會咁諗?
回復

大魔法師★★

社區居民

[quote=kkc1983hkm,31758]對我來說:
1.edh呢個format 卡貴反而唔係問題,而係有啲卡相當之難搵......
2.99張嘅deck,由於有大量tutor,所以其實問題我覺得反而係有player 每次也只會挑一張指定牌,去殺人,打99次,99次都係一模一樣...[/quote] 1, 所以,我一直不淘利的幫朋友搵卡,但由於工作關係,回應時間有dd慢...
2, 的確有大量tutor,所以\"可以\"集中\"挑\"一張牌來贏,但我不覺得這是穩陣的!一個deck在每款一張的情況下,只有一個殺著本身已經很危險,因為只要破了你的殺著,你便成了待宰羔羊。
3, 我唔會批評人家的deck有沒有趣,甚至有沒有意義,不過我比較頑固,我會做一個有能力嬴的重口味deck來嘻嘻佢!
只不過是一個女兒的爸爸
回復

大魔法師

社區居民

我也不會批評別人合乎規則的deck,正如我不會批評規則本身一樣
如果我認為對手的deck無趣,我也不能假定對手認為我的deck很有趣
我在砌deck前已經接受左這個edh遊戲係咁玩
上一刻以為穩操勝券,下一刻已經輸掉
如果對手以某類型的牌/策略對付我,而屢奏奇功
這是正確正常的打法
我應該反思自己的deck有否不足而考慮tune過
尊重對手的付出,無論是財力和砌deck所花的心血
我認為這是牌手應有的體育精神
某張牌過強?(其實過強的應該已經ban左,充其量只是ban與不ban之間)
唯有希望官方快點ban啦
回復

魔導師★★

社區居民

路過插花。有關態度的事。

逃避「是」解決方法。可能不是非常好的解決方法, 但絕對是一個解決方法。當狀況發生到沒有更好的解決方法的時候, 剩下來解決方法就是最好的解決方法。事實上, 那怕「判定為無需解決」「判定為無法解決」「無視」都是解決方法。

唯獨不能稱為解決方法的是惶恐、失措、「我不知應該怎樣做」, 然後亂來錯失時機。
回復

大魔法師★★

社區居民

[quote=初心者,31812]我也不會批評別人合乎規則的deck,正如我不會批評規則本身一樣
如果我認為對手的deck無趣,我也不能假定對手認為我的deck很有趣
我在砌deck前已經接受左這個edh遊戲係咁玩
上一刻以為穩操勝券,下一刻已經輸掉
如果對手以某類...[/quote] 回應一下ban這個問題,我明明真金白銀開卡爆盒,點解會開出一張我唔用得既卡?是不是叫消費者承擔設計問題的惡果?
只不過是一個女兒的爸爸
回復

魔法師

社區居民

EDH沒有必勝的DECK,但有必落的CARD,就算抽到神DRAW,也要看你對手有沒有還撃之力,CARD POOL太大,好多咭可以發揮,搵不到咭可以用EBAY,我好多咭都係外國運過來。
有好多人以為1ST TURN入聖僧可穩操勝劵,但我在比賽對過2個對手首回放下入聖僧也能取勝。
回復

大魔法師

社區居民

[quote=vilson,31839] 回應一下ban這個問題,我明明真金白銀開卡爆盒,點解會開出一張我唔用得既卡?是不是叫消費者承擔設計問題的惡果?[/quote] 咁edh又的確唔係wtco設計既,又好難歸咎於佢
Avacyn Restored果陣我入手左2張 demon,結果
回復

魔法師師範★

社區居民

[quote=lithatog,31837]路過插花。有關態度的事。

逃避「是」解決方法。可能不是非常好的解決方法, 但絕對是一個解決方法。當狀況發生到沒有更好的解決方法的時候, 剩下來解決方法就是最好的解決方法。事實上, 那怕「判定為無需解決」「判定為無法解決」「無視」都...[/quote] +1

打得唔開心真係大可以唔打,無論原因係因為個人定因為個DECK
出黎玩唔係黎求唔開心的,「什麼逃避不是解決問題的方法」並唔覺得需要放入「玩樂」果度
難道一個人好怕玩機動遊戲一定要克服佢,其實克服佢又唔係咁必要,克服完你話好大得著又唔係,但克服過程又一定唔開心,其實係咪搵自己黎攪

當然打贏個黑X人憎既人或DECK會更開心
但其實都係睇「付出」同「得到」邊樣比較多D囉
看著你卒業的演出,真的讓我淚流滿面,我永遠忘不了您甜美的笑臉,光井~~
回復

魔導師★★

社區居民

[quote=jack_ng,31866]EDH沒有必勝的DECK,但有必落的CARD,就算抽到神DRAW,也要看你對手有沒有還撃之力,CARD POOL太大,好多咭可以發揮,搵不到咭可以用EBAY,我好多咭都係外國運過來。
有好多人以為1ST TURN入聖僧可穩操勝劵,但我在比...[/quote] 唔計針deck, magic冇一張卡放低一定嬴, 尤其你play against edh咁大個card pool。你的入聖僧例子當中, 有問題的是那個人的想法而不是turn 1入聖僧。
回復